Stage lopen bij CEE

CEE is onafhankelijk partner voor industriële energieprojecten. Onze bedrijven verzorgen energie-optimalisaties voor productiebedrijven in West Europa. Onze diensten concentreren zich rond het uitvoeren van industriële energieaudits, energiemetingen -en monitoring, engineering van energetisch geoptimaliseerde installaties en nutsvoorzieningen tot en met de turnkey implementatie en prestatie borging van dergelijke installaties. Wij zoeken gepassioneerde ingenieurs in spe om bij ons hun eerste stappen in het beroepsleven te zetten. Dankzij onze innovatielabo en gevarieerde projecten kunnen we zowel masterthesis onderwerpen als stages aanbieden.


Geïnteresseerd? Stel je dan snel kandidaat voor één van de onderwerpen:

Stagevoorstel 1 : Energetische optimalisatie in een industrieel productieproces

De Belgische industrie is druk bezig om de opgelegde energie- en klimaatdoelstellingen voor de periode 2021 - 2030 te bereiken. CEE is nauw betrokken bij tal van bedrijven om hen hierbij te helpen.

We zitten hierbij rond de tafel met de proces-experts zodat we hun productieprocessen volledig leren begrijpen. We gaan op zoek naar de beste strategie richting climate positive industries. We passen hierbij het principe van de Trias Energetica toe, zoals hiernaast weergegeven.

In deze stage focus je op de allereerste stap, namelijk het energieverbruik minimaliseren. Hierbij zal je volgend plan toepassen:

  1. Je duikt mee in een productieproces van een industriële speler, waarbij je de warmte- en koelvraag per processtap identificeert. Waar nodig, zal je op de site metingen opstellen om deze informatie te verzamelen.
  2. Vervolgens werk je een warmte-integratie uit, waarbij afvalwarmte van de ene processtap hergebruik krijgt in de andere. Stelselmatig werk je enkele scenario’s uit om datzelfde productieproces met minder energie te produceren, om tot een geoptimaliseerd voorstel te komen.
  3. Je berekent welke energie- en CO2-besparing er te verwachten valt met je voorstel, en gaat na welke investering vereist is en of deze interessant blijkt.
  1. Tot slot zal je je idee op een overzichtelijke manier moeten overbrengen bij de klant. Daarvoor werk je een process flow diagram en process instrument diagram uit, dit zijn documenten die je later in een industriële omgeving als ingenieur steeds zal tegenkomen.

Duur van de stage : 6 weken

Periode: juli/augustus/september

Toepassingsveld : energy

Fasen / taken :

  • Inleiding tot de CEE omgeving, de methodologie en het laboratorium
  • Bezoek bij een industriële speler om het productieproces volledig te beheersen
  • Deelname aan een meetcampagne
  • De warmte-integratie van een productieproces herdenken aan de hand van deze data
  • Opbouw van een business case rond de voorgestelde maatregel (CAPEX, OPEX, IRR, …)
  • Je besparing op een overzichtelijke manier presenteren aan de klant

Interesse?

Contacteer Ilse Kestens op 010/452882 of 0496/559471 of stuur je CV/vragen naar ik@cee.eu


Stagevoorstel 2 : Ontwerp van een industriële droger aan de hand van labotesten

CEE heeft als doel om de wereldwijde CO2-uitstoot mee naar beneden te brengen. We hebben veel impact via onze efficiente thermal treatment-installaties: maar liefst 15% van alle energieverbruik in de industrie is bestemd voor droogtoepassingen!

Onze technische know-how rond drogen en creativiteit om buiten de lijntjes te denken, heeft al heel wat toonaangevende projecten in de industrie opgeleverd. Deze bewijzen dagelijks dat voor heel wat producten een halvering van droogtijd en het energieverbruik  niet ondenkbaar zijn!

In deze stage werk je mee aan een technologisch hoogstaand drogerontwerp voor een industriële toepassing door de droogtechnologie en de single particle drying methode toe te passen.

  • Je zal in deze stage je handen uit de mouwen steken in ons drooglabo. Aan de hand van strategisch gekozen testen zal je een product leren karakteriseren en zijn droogfases in kaart te brengen.
  • Deze ondervonden info zal je linken aan de theorie van single particle drying in de vorm van een model. Dit laat toe om een werkelijke droger op industriële schaal te ontwerpen, en te vergelijken met meer conventionele droogtesten.
  • Je zal in staat zijn om een doordachte keuze te maken voor het drogerontwerp inclusief dimensionering van benodigde componenten (ventilatoren, warmtewisselaars, warmtepomp…), specifiek voor je getest product.
  • Je presenteert je labotesten en de daaruit volgende conclusies, model en drogerontwerp aan CEE.


Duur van de stage : 6 weken

Periode: juli/augustus/september

Toepassingsveld : Industrieel drogen/energie

Fasen / taken :

  • Inleiding tot de CEE omgeving en laboratorium
  • Bezoek aan toonaangevende industriële drooginstallatie ontworpen en gebouwd door CEE
  • Inwerken in de basisprincipes van industrieel drogen.
  • Zelf een teststrategie uitschrijven en deze toepassen in een eigen ontwikkelde lab-opstelling
  • Procesmodellering met behulp van gespecialiseerde software
  • Industriële drooginstallatie ontwerpen inclusief dimensionering van benodigde componenten

Interesse?

Contacteer Ilse Kestens op 010/452882 of 0496/559471 of stuur je CV/vragen naar ik@cee.eu


Stagevoorstel 3: Simuleren van hoge temperatuur warmtepompen in kader van de slimme elektrificatie in de industrie

Historisch gezien zijn er bij de meeste industriële bedrijven stoomnetten uitgerold om warmte te leveren aan productieprocessen. Hoge energieprijzen gecombineerd met steeds duurdere CO2-uitstootrechten, stimuleren deze bedrijven om na te denken over alternatieve technologie om warmte op te wekken. Slimme elektrificatie is één van de pistes die naar voren wordt geschoven en de meest aangewezen technologie is om warmte onder 200°C te voorzien.

Tot enkele jaren geleden konden industriële warmtepompen warmte opwekken tot 100°C. Hierna zorgden technologische vooruitgangen voor de komst van de eerste warmtepompen tot +/- 150°C. Het aanbod is beperkt, de vraag in de industrie is groot.

CEE is gespecialiseerd om de industriële klanten te begeleiden richting carbon net positive door het kiezen van de meest aangewezen technologie, zowel wat betreft eigen ontworpen thermal treatment-installaties alsook het implementeren van utilities zoals warmtepompen.

In deze stage kom je terecht in onze ploeg van concept-engineers waarbij je mee helpt te ontwikkelen aan een tool om industriële klanten beter bij te staan in hun slimme elektrificatie en hen beter bij te kunnen staan bij hun specifieke invulling van warmtepompen. Je leert er de theorie van thermodynamica toe te passen in een concrete toepassing.

De stage is opgebouwd uit drie delen:

  • Korte marktstudie naar de laatste technologische ontwikkelingen. Deze bouwt voort op reeds uitgevoerd onderzoek.
  • Om minder afhankelijk te zijn van de input van leveranciers, willen we een tool opstellen waarbij we deze hoge temperatuur warmtepompen voor verschillende koelmedia kunnen simuleren.
  • De tool zal vervolgens verder uitbreiden om water als koelmiddel te simuleren: we spreken dan van mechanical vapor (re)compression, een technologie die toelaat om stoom slim te elektrificeren.

Duur van de stage :        6 weken

Periode:                             juli/augustus/september

Toepassingsveld :            energy, thermodynamica

Fasen / taken :

  • Inleiding tot de CEE omgeving en laboratorium
  • Bezoek aan toonaangevende hoge temperatuur warmtepompinstallatie
  • Inwerken in warmtepomptechnologie en de markt
  • Vertalen van thermodynamische data naar een interactieve simulatietool
  • Tool toepassen op water om mechanical vapor (re)compression te simuleren
  • Conclusie en aanbevelingen formuleren

​​​​​​​Interesse?

Contacteer Ilse Kestens op 010/452882 of 0496/559471 of stuur je CV/vragen naar ik@cee.eu